16 november 2023

Scenery en V-Ventures lanceren SV DOCS

Mediabedrijf Scenery en journalistiek investeringsfonds V-Ventures, de investeringstak van Vereniging Veronica, kondigen met groot enthousiasme de lancering aan van SV DOCS, een grensverleggend initiatief dat speciaal bedoeld is voor onderzoeksjournalisten.

V-Ventures stelt € 1 miljoen aan ontwikkelingsgeld beschikbaar voor SV DOCS, dat wordt toegekend aan journalistieke documentaires van hoge kwaliteit, waarvan de basis in grondig journalistiek onderzoek ligt en is gericht op het bereiken van een wereldwijd publiek. SV DOCS zal haar inbreng blijven aanvullen met de mogelijke opbrengsten uit eerdere investeringen in SV DOCS.

SV DOCS heeft als doel onderzoeksjournalisten en filmmakers in staat te stellen hun impactvolle verhalen te delen met een internationaal publiek. Het investeringsinitiatief wil een brug slaan tussen de wereld van de journalistiek en die van het filmmaken, omdat journalistieke verhalen het verdienen om op grootschalige wijze verteld te worden. Bovendien wordt daarmee de financiële positie van journalisten en journalistieke filmmakers versterkt.

Isidoor Roebers en Lea Fels, Producenten Scenery: “Wij zijn trots en dankbaar tegelijk dat onze documentaires zijn opgevallen bij V-Ventures. Dankzij het investeringsinitiatief SV DOCS, zijn wij nu in staat om onze missie – het vertellen van impactvolle verhalen voor een internationaal publiek – ook op journalistieke wijze te vervullen. Samen met ervaren journalisten en getalenteerde filmmakers zetten wij onze productie-expertise en uitgebreide internationale netwerk in om opmerkelijke journalistieke documentaires wereldwijd in de schijnwerpers te zetten.”

Lot Carlier, Executive Director V-Ventures: “Door onderzoeksjournalisten te verbinden met hoogwaardige filmmakers en substantiële financiële steun te bieden aan de ontwikkeling van journalistieke documentaires streeft SV DOCS ernaar om grondig onderzochte verhalen een breder publiek te laten bereiken en tegelijkertijd extra inkomsten te genereren voor de betrokken journalisten. Dit sluit naadloos aan bij onze strategie om het Europese journalistieke ecosysteem te versterken.”

Yoeri Albrecht, Bestuursvoorzitter Vereniging Veronica/V-Ventures: “We zien de laatste jaren een sterk toenemende bijdrage van documentaires aan het journalistieke landschap. Ook verhalen van onderzoeksjournalisten blijken zich te lenen voor spannende, goed bekeken en inhoudelijke films. Wij hopen dat we met dit initiatief deze positieve trend kunnen helpen versterken.”

SV DOCS biedt niet alleen cruciale financiële steun, maar ook begeleiding en ondersteuning gedurende het hele ontwikkelings- en productietraject. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de uitgebreide netwerken van producent Scenery, Vereniging Veronica en het journalistiek investeringsfonds V-Ventures. SV DOCS zal twee keer in het jaar ontwikkelingsfinanciering investeren in filmmakers en journalisten van over de hele wereld, waarbij de meest veelbelovende pitches voor documentaires worden beloond.

Journalisten kunnen vanaf nu hun verhalen indienen via www.svdocs.com.

Bron: Banijay Benelux/BM  & Broadcastmagazine.nl